Related Posts with Thumbnails

Sushi

Dla niektórych Sushi to chleb powszedni, a dla innych nowobogacka fanaberia... I może wstyd się przyznać, ale sushi spróbowałam niedawno... w domowym zaciszu,  wykonane własnoręcznie. Jakoś tak się układało życie, że jak przyszła moda na sushi byłam w ciąży, a surowych ryby w stanie błogosławionym wolał nie ryzykować, potem przeprowadzki, kolejna ciąża, deficyt dobrego baru sushi... Dopiero siostra uświadomiła mi, ze mogę sushi zrobić z wędzonym łososiem, krewetkami i surowizna nie jest konieczna... a w ogóle to bardzo proste i powinnam spróbować w domu, w tedy będę wiedziała co do sushi dodałam:)

Ważnym elementem w zdrowej i zbilansowanej diecie są ryby. Nieodzownym elementem sushi są ryż i algi znane ze swych zdrowotnych właściwości. Sushi to bardzo zdrowa przekąska bogata w białko, cenne witaminy A, B i E oraz pierwiastki takie jak choćby wapń, magnez czy żelazo. Nienasycone kwasy omega-3 wspomagają układ odpornościowy, pozytywnie wpływają na skórę i łagodzą bóle reumatyczne. Wodorosty poprawiają trawienie, wzmacniają kości, przeciwdziałają miażdżycy

Przyrządzenie sushi nie jest trudne. Zawsze wydawało mi się , że to wyższa szkoła jazdy... więc mile się rozczarowałam, że wyszło mi za pierwszym razem:) Prosty i smaczny przepis na imprezę, albo romantyczny wieczór we dwoje:)


składniki:

  • ryż do sushi
  • prasowane glony Nori
  • ocet ryżowy
  • wasabi
  • sos sojowy
  • marynowany imbir
  • awokado
  • ogórek
  • łosoś
  • paluszki krabowe 

*Mata bambusowa, pałeczki, ostry nóż, malutkie miseczki do sosu

Ryż wypłukać i ugotować. Nazwa sushi pochodzi od słowa "sui" (kwaśny), bo zakwaszony musi być ryż użyty do sporządzenia potrawy. Gotowy ryż doprawiamy octem i zostawiamy do ostygnięcia.W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Ogórka kroimy na pół, wydrążam miąższ i kroimy w długie słupki. Awokado obieramy, kroimy na pół, wyjmujemy pestkę i kroimy w paski. Na bambusowej podkładce układamy płat nori. Na płacie rozkładamy równomiernie ryż, pozostawiając 1,5cm pasek do sklejenia rolki. Wzdłuż paska rozsmarowujemy wasabi. To co włożymy do środka zależy od naszych upodobań:) Na ryżu(nie za dużo i w pewnych odległościach od górnej i dolnej krawędzi)układamy paski ogórka, awokado, Łosia ( lub paluszki krabowe) i całość dokładnie w miarę ścisło rolujemy. CałA tajemnica zwijania sushi polega na tym, że rolujemy je tak aby podkładka była cały czas na zewnątrz czyli wałkujemy nori z ryżem i zawartością do styku, dociskamy po czym cofamy podkładkę i wałkujemy do końca aż nori się pokryją. Końcówkę nori smarujemy wodą aby po zawinięciu się dobrze skleiła. Jedną rolkę kroimy bardzo ostrym nożem na 1,5cm paski

Gotowe sushi układamy na talerzu lub drewnianej desce, do małej miseczki nalewamy odrobinę dobrego sosu sojowego. Po każdym kęsie sushi umoczonego w sosie zagryzamy imbirem, który ma za zadanie oczyścić kubki smakowe przed następnym kęsem. Mój mąż macza  sushi w wasabi...







0 komentarze :