Related Posts with Thumbnails

RABARBAR

A wiosnę lubię jeszcze za to, że pojawił się rabarbar...a ja go po prostu uwielbiam:) i chętnie wykorzystuję w kuchni...rabarbar jest nie tylko niskokaloryczny, lecz także bogaty w witaminy oraz liczne składniki mineralne.Rabarbar zawiera duże ilości witaminy A, C, E oraz kwas foliowy, potas, wapń, fosfor, magnez. Jego kwaśny smak pochodzi od kwasów cytrynowego i jabłkowego, które mają właściwości odkażające. Jest również cennym źródłem błonnika. Należy jednak pamiętać, by nie spożywać go w nadmiarze, ponieważ zawiera kwas szczawiowy.Naukowcy odkryli ostatnio, że rabarbar ma właściwości antynowotworowe. Dotyczy to jednak tylko rabarbaru pieczonego. Po 20 minutach pieczenia w rabarbarze wzrasta stężenie polifenoli, które są związkami niszczącymi komórki rakowe.Rabarbar to warzywo na wiosnę – ma właściwości oczyszczające organizm. Dzięki temu doskonale nadaje się do wiosennego odtruwania organizmu




CIASTO Z RABARBAREM
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl cukru ( plus cukier waniliowy)
  • 0,5 szkl oleju
  • 1,5 szkl mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 50 dkg pokrojonego rabarbaru
  • cukier puder do posypania
Białka ubij na pianę i dodawaj stopniowo cukier, a potem żółtka. Dodaj olej i zmiksuj. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i aromat waniliowy i wszystko wymieszaj. Na koniec dodaj pokrojony w plasterki rabarbar i znów wymieszaj. Przełóż ciasto do formy piecz przez godzinę w 170°C z termoobiegiem.


PLACKI Z RABARBAREM
  • 2 jajka,
  • 1 jogurt naturalny o pojemności 200 ml,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • sól do smaku,
  • 2 łodygi rabarbaru,
  • szczypta sody 
Rabarbar umyć, obrać pokroić na średniej grubości plasterki. Resztę składników wymieszać w misce. Dodać rabarbar. Smażyć na tłuszczu, aż staną się złote z obu stron. Podawać posypane cukrem pudrem.



NAPÓJ RABARBAROWY Z LIMONKĄ

W garnku należy zagotować około 1 litr wody osłodzonej ¼ szklanki cukru. Napój można osłodzić miodem (rozpuścić 4 łyżki). Do gotującej i osłodzonej wody wrzucić posiekany rabarbar, gotować kilkanaście minut. Następnie dolać 2 łyżki soku z cytryny lub limonki (jeśli napój będzie mało słodki – dosłodzić). Napój przecedzić przy pomocy sita i odstawić, by wystygł. Podawać z kostkami lodu.


0 komentarze :