Related Posts with Thumbnails

LODY DLA OCHŁODY


Wynalazek lodów przypisujemy Chińczykom. Już ponad 5000 lat temu w ciepłych porach roku spożywali dla ochłody mieszaninę śniegu lub rozdrobnionego lodu i owoców. W starożytnej Grecji legendarny Orfeusz po powrocie z gorącego Hadesu podobno ochładzał się mieszanką śniegu, miodu, soków owocowych i rozdrobnionych owoców. Lody uznawane były za danie, które leczy: Hipokrates zalecał je dla pobudzenia sił witalnych.Do jedzenia lodów dzieci przekonywać nie trzeba. Należy jednak przekonać do nich ich rodziców, którzy sądzą, że lody są kaloryczną bombą. Ponad połowa z nas uważa, że lody śmietankowe mają mało wartości odżywczych i dużo kalorii. Lody mają jedną z najniższych zawartości tłuszczy i węglowodanów, oraz zawierają wapń.„Lody śmietankowe są źródłem pełnowartościowego białka oraz często nieobecnego w diecie wapnia. Raz w tygodniu mogą zastąpić w diecie dziecka nawet szklankę mleka. Dlatego dzieciom lepiej serwować właśnie lody, niż słodkie ciasta, czy tłuste chipsy, które są również produktami o wysokiej wartości energetycznej.Lody możemy podawać dzieciom od drugiego roku życia,. Jedynie maluchy uczulone na białko mleka krowiego nie powinny spożywać lodów sporządzonych z produktów mlecznych. Można im natomiast bez obaw serwować lekkie, owocowe sorbety” – podkreśla dietetyk, Aleksandra Kubacka. Lody mleczne i śmietankowe są bogatym źródłem wapnia, niezbędnego organizmowi dziecka do budowy kości. Zawierają także dużo białka, witamin A, B, C, PP, mikroelementów (w zależności od dodatków). Owocowe są mniej wartościowe, za to doskonale gaszą pragnienie.kupując lody w sklepie musimy pamiętać, że do ich produkcji oprócz mleka, jajek, śmietany, cukru oraz owoców zostały także użyte barwniki, substancje stabilizujące, zagęszczające, regulatory kwasowości.Z pewnością zdrowsze są lody zrobione w domu – podkreśla dr Halina Weker. – Można je przyrządzić z mleka, jogurtu i świeżych owoców. W upalne dni, gdy dziecko jest spragnione płynów, działają ożywczo i odżywczo, jeśli tylko są przygotowane w odpowiedni sposób i z najlepszych produktów.



Gdy zabieramy sie do samodzielnego robienia lodów dla dziecka niezbędne będą foremki





No i przepis:


LODY ŚMIETANKOWE


/Składniki:/
3 litra mleka
1 litra śmietanki
6 żółtek 40 dkg cukru
laska wanilii
LUB
1 litr mleka
1 litra śmietanki
12 żółtek
40 dkg cukru
wanilia – wystarczy też cukier waniliowy, ale musi być go sporo.

Wanilię zagotować z mlekiem i śmietanką (potem ją wyrzucić), żółtka utrzeć z cukrem i ostrożnie, ciągle mieszając, wlewać mleko do żółtek (a nie odwrotnie).Chwilę potrzymać na gorącej blasze, nie zagotowując, potem odstawić i oziębić, wlać do formy i kręcić w maszynce do lodów. Gdy są dobrze zmrożone, wyrzucić z formy na półmisek, obłożyć andrutami i podać. Uwaga: Wyjęcie z formy na półmisek ułatwi zanurzenie formy na sekundę w gorącej wodzie.

Cytrynowe-limonkowe lody z cynamonem i miętą
Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki śmietany 18% (albo jogurtu 3-4%)
- 1 szklanka soku z cytryny (z miążeszm)
- ½ szklanki soku z limonki (z miąższem)
- łyżeczka cynamonu

Sposób przyrządzenia:
Połączyć w misce śmietanę albo jogurt z cukrem, aż do jego rozpuszczenia. Wlać sok z obu cytryn, wymieszać (można nadać lodom kolor, dodając barwnika spożywczego). Wlać do formy (np. jednorazowej foremki z folii aluminiowej) i wstawić do zamrażalnika na 2 do 3 godzin. Wyjąć na pięć minut przed podaniem, nałożyć do pucharków/kieliszków/miseczek/ posypać drobno startą gorzką czekoladą i listkami mięty.

Trochę bardziej kaloryczne tuskawkowe lody Nigelli Lawson
Składniki:
- ½ kg truskawek
- trochę cukru do posypania
- ½ l mleka
- ½ l śmietany
- laska wanilii
- sok z ½ cytryny
- 10 żółtek
- 175 gr cukru

Sposób przyrządzenia:
Truskawki posypać cukrem i zmiksować (niezbyt drobno). Mleko połączyć ze śmietaną, wrzucić laskę wanilii i lekko podgrzać. Po podgrzaniu wanilię wyjąć. Żółtka ubić z cukrem i połączyć z ciepłym mlekiem i śmietaną. Całość podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż zgęstnieje. Poczekać aż wystygnie, po czym dodać masę truskawkową i wymieszać. Wcisnąć sok z połowy cytryny i ponownie wymieszać. Przełożyć do formy i zamrozić. Wyjąć na 5 minut przed podaniem, żeby lody lekko się rozpuściły i łatwiej się je nakładało.

LODY OWOCOWE
Czyli zmiksowanw owoce wlane do foremek i zamrożone:)Najlepsze są chyba lody arbuzowe i bananowe (bo najsłodsze), ale inne też są przepyszne!


więcej przepisów np tutaj:





0 komentarze :